2022-02-03 12:46:45• hírek • Bede Emőke

Közel 300 személyt kellett evakuálni, 2300 állat elpusztult

A Szatmár Megyei Vészhelyzeti Bizottság 2021-es beszámolójából kiderül, a tavalyi esztendőben összesen kilenc olyan csapás történt a megyében, mely miatt a bizottság közbelépésére volt szükség, az ezekben érintett települések szám pedig 12 volt.

A különféle vészhelyzetekben 133 lakóház volt érintett (8-at az összeomlás veszélye fenyegetett), illetve megrongálódott egy templom, egy iskola, egy víztisztító- és egy szivattyúállomás, illetve mintegy két tucat gazdaságban a melléképületek is. A csapások az úthálózatot és a szennyvízelvezető rendszert sem kímélték: 9,507 kilométer községi utca és út, illetve 5,702 kilométer megyei út ment tönkre, 54,2 kilométeren pedig megrongálódott a töltés, sőt bizonyos pontokon át is szakadt. A kanalizálást 1,352 kilométeren sérült meg.


Az elmúlt évben bekövetkező szerencsétlenségekben összesen 2300 állat pusztult el, tönkre ment 17 autó, 2 kerítés, 227 bútordarab, 243 háztartási gép, illetve 28 elektromos készülék és szerszám, valamint kárba ment 19,3 tonnányi gabona. A mentőakciók során összesen 289 személyt kellett evakuálni.


Az elmúlt évek legnagyobb árvize sújtotta Szakasz települést


2021. május 13-án, az éjjeli órákban lehullott nagymennyiségű csapadék az elmúlt évek egyik legnagyobb áradását eredményezte Szatmár megyében: több településen is gazdaságokat öntött el a víz, utakat tett járhatatlanná, több tucat embert ki pedig a katasztrófavédelemnek kellett kimenekítenie az otthonából – a fentebb ismertetett károk túlnyomó többsége ezen természeti csapás során keletkezett.


A legsúlyosabb a helyzet kétségtelenül a Krasznabéltek községhez tartozó Szakaszon volt, ahol azt követően, hogy mintegy 60 gazdaságot elöntött a víz, kb. 100 főt kellett evakuálni. Mindenki mentette, amit csak tudott, 700 juh számára azonban már nem volt menekvés, a jószágokat elmosta az áradat. Az E81-es jelzésű utat kb. 250 méteren érintette az árvíz. Nántűn 49 gazdaságot öntött el a víz, egy nyári konyha összedőlt, egy farmon pedig megközelítőleg 300 juhot szigetelt el az ár. Hasonló helyzetről számoltak be Nagyszokondon is, ahol egy farmon mintegy 100 juh pusztult el az áradásban, további 1000-et csapdába ejtett a víz, az Alsó- és Felsőboldád irányába vezető útszakasz pedig 200 méteren járhatatlan. Rákosterebesen 4 gazdaságot öntött el a víz.


A Szatmár Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséghez (AJPIS) az árvízkárosultak július 22-ig 50 sürgősségi segélyről szóló kérelmet adtak le, melyek közül 49-et jóvá is hagyott az intézmény. Az odaítélt összegek 500 és 7.000 lej között változtak annak függvényében, hogy mekkora kár keletkezett a gazdaságban. Az árvízkárok kijavítására szánt támogatásból azonban nem csak a lakosok, hanem az önkormányzatok is részesültek, a konkrét összegekről ide kattintva elérhető cikkünkben írtunk.



 

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: